Werken met ZZP’ers (wet DBA)

Vaak worden zzp’ers ingeschakeld als er projecten zijn waarvoor de organisatie zelf de kennis niet in huis heeft. Dit komt bijvoorbeeld vaak voor in de bouw. Voorheen hadden zzp’ers een VAR waarmee zij bij de Belastingdienst aan konden tonen dat zij zelfstandig werkten. Dit bleek lastig te controleren en daarom is per 1 mei 2016 de wet DBA ingevoerd. 

Modelovereenkomst

Sinds de invoering van de wet DBA dient de arbeidsrelatie in sommige gevallen vastgelegd te worden in een contract. Deze overeenkomst is 5 jaar geldig. Als er geen twijfels zijn tussen opdrachtgever en zzp’er is een overeenkomst niet nodig. Operam HR advies kan voor u beoordelen of er een overeenkomst nodig is en kan deze ook voor u opstellen. Zo weet u zeker alles goed geregeld en vastgelegd is. 

Werking wet DBA uitgesteld tot 2018

Sinds de komst van de wet DBA worden steeds minder zzp’ers ingehuurd. Als namelijk blijkt dat de opdrachtnemer in loondienst bij de opdrachtgever heeft gewerkt, kan de Belastingdienst tot 5 jaar na de ingangsdatum naheffingen en boetes opleggen. Omdat ondernemers bang zijn voor deze boetes sluiten zij liever geen contracten met zzp’ers meer af. Er is daarom besloten de werking van de wet DBA uit te stellen tot tenminste 2018. Er zullen dit jaar en komend jaar geen boetes of naheffingen worden opgelegd als er ongewild fouten zijn gemaakt in de overeenkomst, met uitzondering van de echte kwaadwilligen. 

Contact

Wilt u meer informatie over wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan snel contact met ons op! Wij zijn telefonisch bereikbaar op 085-0645166, mobiel op 06-50234441 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op

65plus in het onderwijs
Curves
Lifemaxx
Holland lift
Pets & Co
Safety lift
TMG
Zaan Expresse
grut en groot
Mooi Parfumerie
MTB
Personality
Primera
Puik
Catawiki_Ton de Wit
W. van der Niet
Rozen & Radijs
Lunchroom Onder Ons
Cafetaria de Steijger
Konijn Houtbwerking
babyplus
HC Glasservice BV.
Paul van Wees interieur
Robers Vastgoedonderhoud
ASR Security & Services
Tandheelkundig centrum Schagen
FHS Flexible Human Services
Rabbel Zandvoort
Add Social
Feestcafe Vièra
Mohrcare
Binck
Cavallaro
C&P
Collectione
Geotech
Tandartspraktijk Raadhuisplein
deitmers
monkey_msr
Vaart
oosteinde
suikerbol_woestehoogte
blush
bot
Gebroeders Boots
MDL Online
ProGym
Skicentrum Hillegom
4u2
706
Meer voor fietsen
Trans fleur
tv dijkzicht
wijkcentrum daalmeer
zeilschool aalsmeer