Handhaving Wet DBA uitgesteld tot 1-1-2018

Het kabinet stelt de werking van de wet DBA uit. De invoering van de wet heeft voor veel onrust gezorgd onder zowel werkgevers als zzp’ers, omdat er nog teveel haken en ogen aan de wet zitten. Zzp’ers worden veelal ingeschakeld als er projecten zijn waarvoor de organisatie zelf de kennis niet in huis heeft. Voorheen hadden zzp’ers een VAR-verklaring waarmee zij bij de Belastingdienst aan konden tonen dat zij zelfstandig werkten. Dit bleek lastig te controleren en daarom is per 1 mei 2016 de wet DBA ingevoerd. Met de VAR-verklaring was alleen de zzp’er aansprakelijk als bleek dat er sprake was van een loondienstverband. Met de wet DBA wordt ook de opdrachtgever verantwoordelijk gesteld.

Wat is de wet DBA?

Met de wet DBA kunnen opdrachtgevers en zzp’ers sinds 1 mei 2016 onderling een contract afsluiten, waarin staat wat hun werkrelatie is. Het zou daardoor eenvoudiger moeten zijn om te controleren of iemand echt als zelfstandig ondernemer werkt. Als bij controle blijkt dat de zzp’er in loondienst bij de opdrachtgever heeft gewerkt, kan de Belastingdienst tot 5 jaar na de ingangsdatum van het contract naheffingen en boetes opleggen. Omdat ondernemers bang zijn om fouten te maken en boetes en naheffingen te krijgen sluiten zij liever geen contracten met zzp’ers meer af. Sinds de komst van de wet DBA worden daarom steeds minder zzp’ers ingehuurd. Er is daarom besloten de werking van de wet DBA uit te stellen tot tenminste 2018. Er zullen dit jaar en komend jaar geen boetes of naheffingen worden opgelegd als er ongewild fouten zijn gemaakt in de overeenkomst, met uitzondering van de echte kwaadwilligen.

Wat gaat er nu gebeuren?

De wet is bedoeld om onderscheid te maken tussen zzp’ers en mensen in loondienst, echter de definitie van loondienst, die nog stamt uit 1907, sluit niet aan bij de huidige praktijk. Deze definitie wordt in de komende tijd herzien en andere knelpunten worden opgelost.

Contact

Wilt u meer informatie over wat de wet DBA voor u betekent? Neem dan snel contact met ons op! Wij zijn telefonisch bereikbaar op 06-50234441 of vul ons contactformulier in.

Terug naar overzicht
Handhaving Wet DBA uitgesteld tot 1-1-2018

Neem contact op

Inschrijven nieuwsbrief

65plus in het onderwijs
Curves
Lifemaxx
Holland lift
Pets & Co
Safety lift
TMG
Zaan Expresse
grut en groot
Mooi Parfumerie
MTB
Personality
Primera
Puik
Catawiki_Ton de Wit
W. van der Niet
Rozen & Radijs
Lunchroom Onder Ons
Cafetaria de Steijger
Konijn Houtbwerking
babyplus
HC Glasservice BV.
Paul van Wees interieur
Robers Vastgoedonderhoud
ASR Security & Services
Tandheelkundig centrum Schagen
FHS Flexible Human Services
Rabbel Zandvoort
Add Social
Feestcafe Vièra
Mohrcare
Binck
Cavallaro
C&P
Collectione
Geotech
Tandartspraktijk Raadhuisplein
deitmers
monkey_msr
Vaart
oosteinde
suikerbol_woestehoogte
blush
bot
Gebroeders Boots
MDL Online
ProGym
Skicentrum Hillegom
4u2
706
Meer voor fietsen
Trans fleur
tv dijkzicht
wijkcentrum daalmeer
zeilschool aalsmeer