Heeft een BHV'er recht op een financiële vergoeding?

Als je BHV’er bent binnen jouw organisatie, heb je dan recht op een vergoeding? Het antwoord is nee. Je hebt als BHV’er geen extra verantwoordelijkheden, je hebt hooguit een taak in het kader van bedrijfshulpverlening. Van medewerkers die deel uitmaken van de BHV organisatie wordt doorgaans verwacht dat zij elk jaar de BHV herhalingscursus volgen (https://www.vakles.nl/bhv-herhaal-amsterdam/) en dat zij deelnemen aan oefeningen. Dit wordt in de meeste gevallen gewoon onder werktijd gedaan en de hoeveelheid tijd die ervoor vrijgemaakt dient te worden is niet groot.

 

Geen vergoeding, wel onkostenvergoeding

Als je deelneemt aan de BHV organisatie, heb je dus niet automatisch recht op een vergoeding. Je hebt wel recht op onkostenvergoeding, bijvoorbeeld wanneer je reiskosten maakt omdat de BHV-training op een andere locatie wordt gegeven. De kosten van de cursus zijn altijd voor de werkgever en het is de bedoeling dat deze gewoon onder werktijd wordt gevolgd. Toch kan een werkgever er soms voor kiezen een extra vergoeding beschikbaar te stellen voor medewerkers die bedrijfshulpverlener willen zijn. Dat doet een werkgever bijvoorbeeld wanneer niemand zich vrijwillig aanmeldt of wanneer dit altijd moeizaam gaat. Zo hoopt hij mensen te motiveren om BHV'er te worden. 

 

Is een BHV vergoeding wettelijk verplicht?

Nee, een vergoeding is dus geen wettelijke verplichting. De werkgever is alleen verplicht om de cursuskosten te betalen en de onkosten te vergoeden om op de cursuslocatie te komen. Als een werkgever toch een vergoeding geeft, dan is dat uit eigen beweging. In dat geval wordt een en ander vastgelegd in de CAO of in de arbeidsovereenkomst.

 

Betaal je belasting over een BHV vergoeding?

Ja, een vergoeding die verkregen is als BHV’er wordt belast zoals bij alle inkomsten het geval is. Als het gaat om een onkostenvergoeding, zoals reiskostenvergoeding, dan hoeft er geen belasting over betaald te worden. Wil je meer weten over BHV vergoedingen en onkostenregelingen? Neem dan vooral contact met ons op, wij helpen je graag.
Terug naar overzicht
Heeft een BHV'er recht op een financiële vergoeding?

Neem contact op

Inschrijven nieuwsbrief

65plus in het onderwijs
Curves
Lifemaxx
Holland lift
Pets & Co
Safety lift
TMG
Zaan Expresse
grut en groot
Mooi Parfumerie
MTB
Personality
Primera
Puik
Catawiki_Ton de Wit
W. van der Niet
Rozen & Radijs
Lunchroom Onder Ons
Cafetaria de Steijger
Konijn Houtbwerking
babyplus
HC Glasservice BV.
Paul van Wees interieur
Robers Vastgoedonderhoud
ASR Security & Services
Tandheelkundig centrum Schagen
FHS Flexible Human Services
Rabbel Zandvoort
Add Social
Feestcafe Vièra
Mohrcare
Binck
Cavallaro
C&P
Collectione
Geotech
Tandartspraktijk Raadhuisplein
deitmers
monkey_msr
Vaart
oosteinde
suikerbol_woestehoogte
blush
bot
Gebroeders Boots
MDL Online
ProGym
Skicentrum Hillegom
4u2
706
Meer voor fietsen
Trans fleur
tv dijkzicht
wijkcentrum daalmeer
zeilschool aalsmeer