Neem contact op 0615 50 72 52

Code 95: wie, wat, hoe en waarom?

Code 95 is verplicht als u (aankomend) beroepschauffeur bent met rijbewijs C1(E), C(E) of D(E) en werkzaam bent in de EU. Code 95 is een aanduiding op uw rijbewijs en staat achter een voertuigcategorie. Iedere beroepschauffeur dient elke 5 jaar zijn Code 95 te verlengen door 35 uur nascholing te volgen. Operam Opleidingen verzorgt verschillende opleidingen om Code 95 te verlengen. Regelgeving rond Code 95 is vastgelegd in de Richtlijn Vakbekwaamheid en valt onder het toezicht van het CCV, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. 

Waar dient Code 95 voor?

De belangrijkste reden om de Richtlijn Vakbekwaamheid in te voeren is de verkeersveiligheid in Europa. Met de regelgeving wordt geprobeerd het aantal verkeersongevallen waar vrachtwagens en bussen bij betrokken zijn te verminderen. Ook dienen de regels om het milieu zo min mogelijk te belasten. Door chauffeurs een goede rijstijl aan te leren, wordt er minder brandstof verbruikt en de CO2 uitstoot teruggedrongen.

De extra scholing draagt bovendien bij aan betere vaardigheden, wat positief bijdraagt aan het imago van de sector. Ook profiteert uw werkgever van de extra scholing. Chauffeurs zijn productiever omdat ze breder opgeleid en dus breder inzetbaar zijn. Hierdoor leveren ze meer rendement.

Richtlijn Vakbekwaamheid

De Richtlijn bestaat uit 2 onderdelen. De basiskwalificatie en de verplichte nascholing. De verplichte nascholing geldt voor elke beroepschauffeur. Wanneer er niet binnen de termijn van 5 jaar de 35 uur nascholing is gevolgd, mag er niet meer beroepsmatig worden gereden en is uw vakbekwaamheid verlopen. Pas als er is voldaan aan de 35 uur nascholing mag u weer beroepsmatig rijden. De basiskwalificatie hoeft niet opnieuw gehaald te worden. Wanneer u zowel een chauffeursdiploma voor personen- als goederenvervoer bezit, hoeft u elke 5 jaar maar 1 keer 35 uur nascholing te volgen.

De verantwoordelijkheid voor het behouden van de Vakbekwaamheid ligt bij de chauffeur zelf. Maar omdat er een gezamenlijk belang is van werkgever en werknemer, zijn er door CAO-partijen afspraken gemaakt. Deze zijn vastgelegd in de CAO voor het Beroepsgoederenvervoer over de weg en de verhuur van mobiele kranen. In veel gevallen wordt een studiekostenregeling getroffen tussen werkgever en werknemer. 

Registratie nascholingsuren

Het CCV heeft bepaald voor hoeveel uren een opleiding meetelt voor de verplichte nascholing. De waarde hiervan is dus niet automatisch gelijk aan de duur van de opleidingen. Operam Opleidingen geeft uw deelname door aan het CCV. Wanneer u de 35 uur voldaan heeft geeft het CCV dit door aan het RDW die dan een Verklaring van nascholing registreert. Wanneer u een nieuwe aanvraag doet om uw rijbewijs te verlengen, wordt de nieuwe code 95 meteen bijgezet.

Welke opleidingen kan ik volgen?

De keuze is erg ruim. Operam Opleidingen biedt o.a. VCA, Heftruck en U21 EHBO BHV. De enige vereiste is dat u minimaal 1 dag (7 uur) praktijktraining volgt, waarvan u zelf 2,5 uur actief rijdt. Al onze opleidingen zijn gecertificeerd door het CCV. Kijk hier voor een compleet overzicht van onze opleidingen. 

Meer weten?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over wat wij kunnen betekenen? Schroom niet en neem contact met ons op. Wij zijn telefonisch bereikbaar op 085-0645166 of vul ons contactformulier in.

Code 95: wie, wat, hoe en waarom?

Neem contact op

Inschrijven nieuwsbrief

Contact

Trainingscentrum Crescendo
Neutronweg 1
1627 LG Hoorn

KvK: 64730646

0615 50 72 52


Contact